Martin Kvalvik Engstad
11 min

Martin Kvalvik Engstad

Interessen for idrett ble PT-Utdanning.
Publisert: 18.11.2019

Innholdet på Youtube var ikke godt nok til å lære seg trening!

Jeg har lenge vært en aktiv person som har drevet på med ulike idretter til ulik grad. Da jeg sluttet med handball på andre året på videregående hadde jeg ingenting å «drive» med, men vi ble introdusert for styrketrening på noen av treningene og jeg likte det! Så jeg starter med styrketrening som ett alternativ til idretten som ellers brukte å ta opp en del av fritiden. Etter det har interessen for styrketrening spesielt, bare økt og økt. Jeg merket raskt at jeg trengte mer kunnskap og fikk tips fra andre på treningssenteret, leste på internett og så på videoer på Youtube. Dette følte jeg ikke var tilstrekkelig. Jeg fikk ikke det samme tilbake i form av resultater som jeg følte jeg brukte tid på trening og kosthold. 

Undersøkte muligheter for å øke kompetansen innen trening

Derfor startet jeg å undersøke muligheter for utdanninger som økte kompetansen for trening. Etter en periode merket jeg raskt at PT yrket virket veldig interessant. Jeg fikk økt min egen kunnskap, lære det grunnleggende jeg trenger for å hjelpe meg selv men også andre for å sette seg og nå realistiske mål. AFPT var dem av aktørene som virket mest riktig for meg ut fra det jeg leste på nettet, hvordan studiet var lagt opp og jeg hørte mye positivt fra andre personer som hadde vært eller var tidligere studenter. Jeg bestemte meg for å kontakte AFPT derfor for enkelte spørsmål jeg hadde for gjennomføringen av studiet. Kine kontaktet meg veldig raskt og jeg følte allerede her at jeg ble godt tatt imot av teamet deres og de virket veldig profesjonell og fleksible. Etter en kort samtale og noen dager tekning bestemte jeg meg raskt for å prøve intensiv-PT-utdanning og AFPT. 

AFPT er veldig positivt og profesjonelt

Mitt helhetsinntrykk av AFPT er veldig positivt og profesjonelt. Studiet er lagt opp til å passe til enhver, enten samlingsbasert, intensivperiode over sommeren og de har også mulighet til å ta studiet utenlands for dem som ønsker en ekstra kul opplevelse. Du blir godt tatt imot og kommer raskt i god kontakt med foreleserne og kjent med medstudenter. Fagstoffet er lagt fram på en stort sett enkel måte, med både forelesninger, mulighet til å se video av forelesninger i senere anledning på deres nettsider og praktiske gjennomføringer. I tillegg har du alltid tilgang til deres nettressurser og ettersom de oppdateres jevnlig med tiden. Det er mye som kan dekkes når der kommer til trening, salg, psykologi etc. som kan være nyttig for en personlig trener å ha kunnskap om, men jeg føler AFPT dekker det meste som er grunnleggende å vite. Det er alltids muligheter for å spørre foreleserne som gjerne hjelper deg dersom du har mer utdypende spørsmål som ikke blir tatt opp i undervisningen. Det kan kanskje virke som mye penger å legge i en utdanning, men det er så ABSOLUTT vært pengene, studiet og AFPT er vært så mye mer!

Forelesere av topp kvalitet

Du møter flere ulike forelesere, men alle er av topp kvalitet. De er ekstremt hyggelig, genuint interessert i det de foreleser i og sitter inne med ekstremt mye kunnskap og erfaring. De tar deg godt imot og du føler deg møtt, enkelte sitter til og med sammen med deg i pausene og hjelper deg med spørsmål du ønsker å diskutere eller tips for å komme ut i jobbmarkedet. I tillegg føler jeg at mange av dem fortsatt husker meg som student, selv noen år etter å ha tatt studiet hos dem og det er ekstra moro! De slår gjerne an en liten prat med deg.

Du trenger et bredt spekter av kunnskap som PT

Som personlig trener er det egentlig ett ganske bredt spekter av kunnskap du trenger for å kunne gjøre en god jobb, ikke bare hvordan utføre en knebøy riktig. Jeg føler selv at det faglige innholdet var greit å ta til seg, noe vanskeligere enn andre ting. Det er lagt opp på en strukturert måte som gir en sammenheng med det vi lærer tidligere med det vi lærer senere. Det var alltids ting jeg følte vi kunne gå dypere i eller enkelte ting jeg kanskje synes manglet i undervisningene, men det er vanskelig å dekke alt og alles behov. Vi fikk likevel, det jeg mener en gjennomgang av det mest grunnleggende vi trenger å vite for å jobbe som PT, men ikke minst en kunnskap som vi kan bygge videre på gjennom erfaringer, egen studietid og videre kursing i ettertid. Der jeg ble mest positivt overrasket var kondisjons og utholdenhetsbiten. Jeg som en del av de andre studentene, var kanskje mest interessert i treningsformer som ligner styrketrening, men dette stoffet ble faktisk lagt fram på en interessant og moro måte!

Kom raskt i kontakt med medstudentene

Jeg studerte intensivstudiet hos AFPT sommeren 2017. Første skoledag var litt skummel i forkant, ettersom jeg ikke kjente noen og det var jo noe helt nytt jeg skulle prøve ut. Ville det være ett bra studie? Ville foreleserne se meg og hjelpe meg til å forstå ting? Hvordan var medstudentene? Når vi møtte opp første dag i god tid sto vi utenfor STERK Helse og ventet på å bli tatt imot av noen fra AFPT teamet. Jeg småpratet litt med noen rundt meg mens vi ventet før vi etter kort tid ble tatt godt imot av Espen og Kine, om jeg ikke husker feil. Vi ble ført til forelesningssalen og samtidig fikk vi sett litt av senteret vi skulle være på. De presenterte seg og vi fikk en kort introduksjon til hva vi hadde gått til og hvordan studiet blir å skje. Vi kom raskt i kontakt med medstudentene allerede litt etter første dag og vi ble bare mer og mer sammensveiset med dagene som gikk. Alle var superflotte mennesker og du føler at du blir godt tatt imot og passer inn i gruppen uansett hvordan du som person er. Skolestart var positivt overraskende!

Sitter nå på den grunnleggende kunnskapen jeg trenger for å jobbe som PT

Det er vanskelig å skulle si en ting jeg er mest fornøyd med på studiet og AFPT. Jeg tror det må være møte og bekjentskap med alle foreleserne og studentene som deltok under studiet. Det er alltids hyggelig å møte på disse i etterkant og slå av en kort prat!

Skolen har gjort at jeg sitter igjen med grunnleggende kunnskap som en trenger som PT om anatomi, fysiologi, treningslære, psykologi og salg med mer. Denne kunnskapen var viktig i alt som trengtes da jeg startet som personlig trener, men har også vært en viktig byggestein som jeg har fortsatt å bygge mer og utdypende kunnskap over, samt gjort meg erfaringer gjennom yrket i seg selv. Ikke minst har det gitt meg mulighet til å jobbe med ett yrke og interesse som jeg brenner for og har bare økt interessen min for feltet egentlig. I den sammenheng får en møte ett spekter av ulike mennesker (kunder, andre personer på treningssenteret, kollegaer) som har vært med på å utvikle meg som person, dannet bekjentskap og gitt meg utfordringer om det jeg har lært om på studiet. I tillegg har jeg innsett at PT er ikke «bare» en person som hjelper noen å utføre øvelser og ett treningsprogram, men så mye mer. Og at yrket kan brukes i flere sammenhenger enn kun på treningssenter (online coaching, bedrifts og gruppetimer, treningsreiser etc.). 

Du forstår i ettertid hvor mye du får for pengene

Det er en pris å betale som kanskje kan være litt overveldende når du sitter der og vurderer om dette er noe du skal gjøre. Sammenligner du det med andre tilsvarende studier på privatskoler eller PT utdanninger er det ca. samme prisen. Ut fra verdien av selve studiematerialet og «AFPT-familien» (forelesere og medstudenter), kunne jeg betalt mer om det faktisk hadde kostet mer, ettersom du i ettertid forstår hvor mye du faktisk får for pengene. Det er så absolutt verdt det. Og dersom du skal jobbe som personlig trener i ettertid, er dette penger du lett tjener opp igjen etter kort tid om du legger en innsats. AFPT er også veldig fleksibel på delbetaling og det skal være, til mitt bekjentskap, mulig å søke støtte fra lånekassen. 

Inkluderende og positivt miljø

Miljøet på skolen, er som nevnt over, veldig bra. Foreleserne og medstudenter er inkluderende og positive. Foreleserne tar deg godt imot. De andre medstudentene som er der er også interessert i studiemateriale, engasjert og villige til å legge inn en god innsats for å lære seg det som trengs. Du kommer godt i kontakt med medstudentene gjennom studiet og du vil alltids kunne lære av hverandres kunnskap og erfaringer fra før av, andres spørsmål til foreleserne og andres måte å tenke på. I tillegg har jeg tatt noen ekstra kurs hos AFPT, hvor jeg er like fornøyd hver gang, både med miljøet og det faglige innholdet. 

Fikk jobb rett etter studiene

Jeg gikk så og si rett i jobb etter studiene som fulltids PT på Sats Storo hvor jeg jobbet i litt over ett halvt år før jeg sluttet like før sommeren. Starten her gikk over alle forventinger og jeg kom raskt opp til et greit nivå av antall PT timer jeg kunne leve av, selv om det krevde mye arbeid fra min egen side. Etter sommerferien startet jeg å studere som fulltidsstudent hos UiO for å bli klinisk ernæringsfysiologi. I den anledningen var det derfor vanskelig å fortsette å jobbe fulltid hos Sats og jeg ønsket å finne ett annet senter eller en mulighet, hvor jeg kunne jobbe som PT på deltid. Jeg jobber derfor på Optimal Trening i Oslo, samtidig som jeg studerer. Ettersom dette studiet og jobben som personlig trener henger «hånd-i-hånd», er det en utmerket jobb jeg trives veldig godt med og er glad for at jeg har mulighet til å kombinere med studiet. Jeg blir aldri ferdigutlært, så jeg kommer nok garantert til å fortsette å ta kurs/videreutdanning via AFPT i framtiden ettersom mulighetene byr seg. 

Det er ikke å holde tilbake at yrket som personlig trener har store behov og mange sentre er stadig ute etter PTer, så jobber er det nok av. En annen ting er at mange faller av etter en kort periode. Min oppfatning er at hvis du legger inn god innsats fra start, forvent deg å jobbe mye og bygg deg opp erfaring og mer kunnskap, samt gi kundene det de trenger for å bli fornøyde og komme i mål, så ordner dette seg med tiden. Vær tålmodig, jobb hardt og målrettet mot å ha det bra og gi kundene resultatene de fortjener. Da vil du lykkes som PT, i hva enn du definerer som det å «lykkes». 

Publisert: 18.11.2019 KL. 02:03
ds
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Har du lest disse?

AFPT studenten ble årets PT 2018 og starter nå eget treningssenter for Evo.
Christines rørende historie om helsegevinsten av trening og vennskap for livet.
En reflektert ung mann med innsikt om kroppspress og idrett.

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.